danish deming group

Første gang jeg mødte Danish Demining Group – DDG – var som udstationeret for DACAAR i Afghanistan. Og fascinationen var umiddelbar. Mænd klædt i tungt beskyttelsesudstyr sad på hug i 40 graders varme på bjergskråninger udenfor Kabul, og undersøgte jorden med en kniv. Centimeter for centimeter.

DDG er en selvstændig afdeling i Dansk Flygtningehjælp, og arbejder med minerydning i Afrika, Mellemøsten, Centralasien, Sydøstasien og Sydamerika. Derudover arbejder DDG med – bl.a. – Mine Risk Education, programmer der underviser udsatte, især børn og unge, om faren ved at opholde sig i områder inficeret med miner eller uxo (unexploded ordnance).

I 2016 redigerede jeg tre film optaget i Afghanistan, som netop havde til formål at undervise om faren ved miner og UXO. Filmene var små dramaer, udspillet af en afghansk teater trup, Assad Theater Production, og hver film satte fokus på en fare ved at bo i nærheden af potentielle minefelter.

Filmene bliver vist i landsbyer i Afganistan, og ideen er, at lægge op til efterfølgende diskussion. Derfor ender hver film med en række spørgsmål, man kan diskutere ud fra. En version af filmen har endda pauser undervejs, så man løbene kan diskutere om personerne i filmene agerer korrekt eller ej.

Afspil video
Afspil video
ddg srilanka

Da DDG Sri Lanka havde ti års jubilæum, fik jeg, sammen med en kollega fra Dansk Flygtningehjælp, til opgave at skrive en jubilæumsbog. Min rolle var fotograf og efterfølgende designer af bogen.

Det blev til en kort, men intens rejse gennem de tamilske områder i det nordlige Sri Lanka, hvor vi interviewede både ofre for den lange borgerkrig, mennesker beskæftiget med genopbygningen af landet, og, selvfølgelig, mineryddere.

DDG Sri Lanka var den eneste minerydningsorganisation i landet, der havde kvindelige mineryddere, noget som organisationen var meget stolt af. Det havde ikke været nemt at overbevise landsbyledere om, at det var sikkert for kvinder, at rydde miner, men det var lykkedes, og er et interessant eksempel på, at humanitær minerydning handler om andet end at rydde miner.

DDG Sri Lankas motto var: “Inch by inch – it’s all about the people”. Og det endte med at blive titlen på bogen.

Et andet område DDG arbejder med, som også handler om andet og mere end at rydde miner, er AVR, armed violence reduction, og som navnet indikerer, handler det om at reducere vold begået med våben. Det gør DDG på mange måder, men et helt konkret tiltag, er produktionen af gunlocks eller safety locks. En anordning, der skal låses op, for at våbnet kan affyres. Ræsonnementet er, at meget vold med våben foregår enten i affekt eller som uheld. Men hvis man først skal bruge tid på at låse sit våben op, har man lidt tid til at tænke sig om, og desuden er våbnet beskyttet fra at gå af ved et uheld, eller ved at fx et barn får fat på det.

Da designer Sylvia Holthen producerede en safety lock specielt til en AK-47 – det mest brugte våben i konfliktzoner verden over – for DDG, deltog hun i Core77 design awards, i kategorien Social Impact.

Min ydmyge rolle i projektet, var at tage et billede af låsen.